Topmenu

gezond tandvlees

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees zit stevig vast aan het kaakbot en bedekt de randen van het gebit daar waar de tanden en kiezen met de wortel in het kaakbot steken. Gezond tandvlees is zacht, roze, stevig en veerkrachtig. De ruimte tussen de tanden en kiezen wordt in de parodontologie de ‘pocket’ genoemd en bij gezond tandvlees is die pocket hooguit 3mm diep.

gezond tandvlees

Tandvlees functie

Gezond tandvlees is belangrijk voor de gezondheid van uw gebit omdat het een beschermende functie heeft voor het tandbeen. Tanden en kiezen hebben allemaal een laagje glazuur dat ze beschermt tegen prikkels en bacteriën van buitenaf. Aan de randen van het gebit, waar de tanden in het kaakbot steken, houdt het glazuur echter op en wordt het tandbeen alleen beschermd door het tandvlees. Het tandbeen zelf is kwetsbaar en gevoelig voor prikkels.

Tandvlees verzorging

Om het tandvlees gezond te houden is een goede verzorging van de mond noodzakelijk. Een goede mondverzorging bestaat minimaal uit twee maal daags poetsen en 1 keer per dag flossen om de bacteriën van de tanden en uit de rest van de mond te verwijderen. Wanneer de bacteriën niet goed verwijderd worden ontstaat tandplak waarvan het gezonde tandvlees kan gaan ontsteken (hoe ontstaat tandvleesontsteking).

Ontstoken tandvlees

In eerste instantie zal het tandvlees rood worden langs de randen en zal het snel gaan bloeden bij aanraking met bijvoorbeeld een tandenstoker of flossdraad (gingivitis). Heb je hier last van, kijk dan snel bij onze tips ontstoken tandvlees. In een later stadium kan het zich gaan terugtrekken waardoor het tandbeen bloot komt te liggen (parodontitis). Doordat het tandbeen erg gevoelig is kan eten en drinken van warme, koude en zure voedingsmiddelen erg pijnlijk worden en zult u op den duur ook gaatjes krijgen.

Mooi tandvlees

Los van de beschermende – medische – functie van tandvlees is gezond tandvlees natuurlijk ook gewoon veel mooier. Alleen gezond tandvlees heeft die mooie rond vorm rond de tandhalzen. Zacht en roze tandvlees oogt fris, jong en gezond!