Topmenu

hoe ontstaat tandvleesontsteking

Gingivitis

De medische benaming voor tandvleesontsteking is gingivitis. Het is een pijnlijke aandoening aan het tandvlees rondom of tussen de tanden en kiezen.  Wanneer het niet wordt behandeld kan het leiden tot paradontitis, een ontsteking van het kaakbot. Paradontitis kan uiteindelijk tot ernstige schade aan het gebit leiden. Gelukkig is tandvleesontsteking goed te genezen maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Om tandvleesontsteking te voorkomen is het belangrijk een antwoord te geven op de vraag: hoe ontstaat tandvleesontsteking?

hoe ontstaat tandvlees ontsteking gingivitis

Hoe ontstaat tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking ontstaat door een gebrekkige mondhygiëne. Gedurende de dag vormt zich tandplak op de tanden en kiezen. Tandplak is een mix van voedselresten, slijm en bacteriën die samen een plakkerige substantie vormen. Tandplak ontstaat bij iedereen en op alle plekken van het gebit; dus ook op moeilijke plekjes zoals tussen en achter de kiezen. Tandplak heeft een wit gele kleur waardoor het vaak moeilijk zichtbaar is. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd kan dit verschillende problemen veroorzaken.

  • tandsteen – wanneer tandplak uit hardt (verkalkt) vormt het tandsteen. Indien onbehandeld zal het tandsteen steeds verder uitbreiden en uiteindelijk ook tussen de tanden en het tandvlees komen.
  • cariës – sommige bacteriën zetten suikers om in zuren waardoor het glazuur wordt aangetast en uiteindelijk gaatjes zullen ontstaan.
  • tandvleesontsteking – de bacteriën kunnen het tandvlees doen ontsteken (gingivitis). Wanneer het gepaard gaat met tandsteen kan de ontsteking ook onder het tandvlees komen en kan zelfs paradontitis ontstaan.

Het antwoord op de vraag “hoe ontstaat tandvleesontsteking” is dus: door tandplak.

Ontsteking voorkomen of genezen

Door tandplak te bestrijden en goed te verwijderen is tandvleesontsteking goed te voorkomen. De belangrijkste en meest effectieve manieren om tandplak te verwijderen zijn goed tandenpoetsen en tanden flossen. Veel mensen krijgen vroeger of later toch met tandvleesontsteking te maken. Mits je er op tijd bij bent, in het gingivitis stadium, is dit heel goed te genezen door het gebit en de mond goed te reinigen. Meer informatie hierover vindt je in onze tips ontstoken tandvlees.