Topmenu

vanaf welke leeftijd elektrisch poetsen

vanaf welke leeftijd elektrisch poetsen

Vanaf welke leeftijd elektrisch poetsen

Vanaf het moment dat bij uw kind het eerste tandje doorkomt start u met poetsen. Meestal is dat met een speciale baby tandenborstel. Vanaf welke leeftijd elektrisch poetsen wordt aangeraden is bij de meeste ouders echter niet bekend en de meningen daarover lopen nogal uiteen. Sommige ouders geven aan dat zij hun kind al vanaf een leeftijd van 1,5 jaar elektrisch laten poetsen maar op de verpakkingen van speciale elektrische tandenborstels voor kinderen staat vaak: vanaf drie jaar. Wat zegt de tandarts? De meeste tandartsen raden aan om te wachten tot uw kind 2 à 3 jaar oud is omdat bij jongere kinderen het tandvlees meestal nog erg zacht is en de opzetborstel te groot.

Het Ivoren Kruis bepaalt vanaf welke leeftijd elektrisch poetsen wordt aanbevolen door het moment waarop een kind zelf een een gewone tandenborstel goed vast kan houden. De vaardigheid om zelf een tandenborstel goed vast te kunnen houden wordt ook ongeveer rond de tweede verjaardag van ontwikkeld.

Elektrisch poetsen is leuker

Wanneer u uw kind met een elektrische tandenborstel laat tandenpoetsen is dus geheel afhankelijk van uzelf én uw kind. Elektrisch poetsen bij kinderen heeft nog een groot bijkomend voordeel. De meeste kinderen vinden tandenpoetsen niet leuk maar zodra ze een elektrische tandenborstel in hun handen hebben wordt het poetsen opeens een stuk magischer. Doordat kinderen elektrisch poetsen over het algemeen veel leuker vinden is het ook makkelijker om goed en langer te poetsen.

Onderzoek naar elektrisch tandenpoetsen bij kinderen

Het Ivoren Kruis heeft een onderzoek uitgevoerd naar kinderen die handmatig poetsen en kinderen die elektrisch tandenpoetsen. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen die elektrisch tandenpoetsen een veel gezonder gebit hebben dan kinderen die handmatig poetsen. Dit wordt veroorzaakt doordat elektrisch poetsen leuker is en de borstelkop al de ‘borstelbeweging’ maakt waardoor er bij elke poetsbeurt meer plak en etensresten verwijderd worden. De positieve resultaten van elektrisch tandenpoetsen worden bij elke leeftijdscategorie waargenomen.

Meer lezen ?