Topmenu

tips tandenpoetsen baby

Tandenpoetsen baby

Het poetsen van de eerste tandjes van je baby kan best moeilijk zijn. Toch is het belangrijk dat het tandenpoetsen onderdeel wordt van de dagelijkse zorg. De tips tandenpoetsen baby die wij hier voor je hebben verzameld zullen je helpen om dit ritueel een stuk leuker en makkelijker maken.

tips tandenpoetsen baby

Tips tandenpoetsen baby

Baby’s en kleine kinderen zijn nieuwsgierig. Alles wat nieuw voor ze is trekt hun aandacht. Als ouder kun je gebruik maken van deze nieuwsgierigheid. Het begint met het kopen van een ‘aantrekkelijke’ tandenborstel. Een felle kleur als geel, groen of rood zal zeker de aandacht trekken.

De tweede stap is het kopen van een goede baby tandpasta. Baby tandpasta’s hebben meestal een zachte milde smaak die baby’s aangenaam vinden. Gebruik niet teveel tandpasta, een bolletje ter grootte van een erwt is voldoende. Gebruik nooit tandpasta voor volwassenen, de fluoride in deze tandpasta’s kan schadelijk zijn voor je baby.

Tandenpoetsen

Wanneer je de tandjes van je baby gaat poetsen probeer je hem of haar de tandenborstel te laten vasthouden. Je baby zal er mee gaan zwaaien, wees daarop dus wel alert. Hij of zij zal de tandenborstel ook zelf in de mond willen stoppen. Dit kan geen kwaad, sterker nog, juich het toe en moedig je baby aan! Neem vervolgens de tandenborstel weer zelf in je hand en zeg ‘aaa’. Op een gegeven moment zal je baby dit na gaan doen.

Steek de tandenborstel nu voorzichtig in de mond van je baby en begin met tandenpoetsen. Hierbij maak je korte poets bewegingen en poets je vooral niet te hard. In eerste instantie zal je baby nog niet veel tandjes hebben maar kun je al wel de hele mond – zachtjes over het tandvlees – poetsen. Zo went je baby aan het poetsen en bovendien vinden ze het vaak prettig aanvoelen bij het doorkomen van nieuwe tandjes. Je baby zal in eerste instantie moeten wennen aan het gevoel en de nieuwe smaak, houdt rekening mee dat het de eerste keren een kliederboel kan zijn!

Terugkerend onderdeel verzorging

Het tandenpoetsen van je baby is onderdeel van de dagelijkse verzorging en het is bewezen dat hoe jonger je begint, hoe gezonder en sterker het gebit zal zijn en blijven. Je zult al snel merken dat het tandenpoetsen niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf steeds makkelijker en leuker wordt. Vaak is het een gezellig en intiem momentje tussen baby en ouder.

Meer lezen?