Topmenu

hoe vaak tanden poetsen

Hoe vaak tanden poetsen

Om uw gebit gezond en sterk te houden dient u er goed voor te zorgen. Dit houdt onder andere het regelmatig poetsen van uw tanden in. Maar hoe vaak moet u poetsen om uw gebit goed te verzorgen? De meningen over hoe vaak tanden poetsen optimaal is variëren van 1 keer to 3 keer per dag. De algemene opvatting onder tandartsen en mondhygiënisten is tegenwoordig dat tweemaal daags tandenpoetsen het beste is om uw gebit en tandvlees optimaal te verzorgen.

hoe vaak tandenpoetsen

Twee keer per dag tandenpoetsen

Tandartsen en mondhygiënisten raden meestal aan om uw tanden ’s morgens bij het opstaan te poetsen en ’s avonds voordat u naar bed gaat.

Gedurende de dag komen er, voornamelijk door eten en drinken, bacteriën en voedselrestjes op uw gebit. Om gaatjes te voorkomen is het van belang om deze aan het einde van de dag goed te verwijderen door uw gebit grondig te poetsen voordat u naar bed gaat.

Helaas zult u ’s avonds nooit alle bacteriën kunnen verwijderen en tijdens de nacht vermenigvuldigen zij zich in uw mond. Daarom is het belangrijk om ook ’s morgens uw tanden goed te poetsen.

Met het poetsen van uw tanden houdt u niet alleen uw gebit schoon maar  – nog belangrijker – brengt u ook fluoride aan op uw tanden. Van fluoride worden tanden en kiezen harder en dus sterker. Ook daarom is het belangrijk om de poetsbeurten gelijk over de dag te verdelen, ’s morgens en ’s avonds dus. Hoe vaak tanden poetsen optimaal is wordt dus ook hierdoor bepaald. Meer informatie over fluoride.

Waarom niet meer of minder tandenpoetsen

Wanneer u slechts éénmaal per dag (of nog minder) uw tanden poetst, verwijdert u niet alle voedselresten en bacteriën en brengt u niet vaak genoeg fluoride aan op uw gebit. U loopt daardoor een groter risico op tandsteen en cariës (gaatjes). Wanneer u drie keer per dag of vaker uw tanden poetst loopt u juist kans om uw gebit te beschadigen. Het glazuur van uw tanden krijgt dan niet genoeg tijd tussen de poetsbeurten om te herstellen.

Meer lezen?