Topmenu

hoe tanden poetsen

Hoe poets je je tanden

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk voor de gezondheid en begint bij het goed poetsen van de tanden en kiezen. Bijna iedereen poetst minimaal tweemaal per dag maar hoe tanden poetsen op de beste manier kan is niet altijd duidelijk. Hoe poets je je tanden op de beste manier? De poetstechniek met handmatige en elektrische tandenborstels verschilt een beetje maar het belangrijkste is om een vaste poetsvolgorde aan te houden.

Vaste poetsvolgorde

hoe tanden poetsen
Een vaste poetsvolgorde zorgt ervoor dat er een routine wordt opgebouwd. Als je iedere keer dezelfde volgorde aanhoudt dan zullen er minder snel tanden en kiezen worden vergeten. De volgorde die je hierin aanhoudt is niet zo belangrijk, als deze maar iedere keer hetzelfde is. Het Ivoren Kruis geeft aan te beginnen bij de onderkaak. Je poetst dan eerst de binnenkant, dan de buitenkant en ten slotte de bovenkant. Daarna doe je bij de bovenkaak precies hetzelfde; eerst de binnenkant, dan de buitenkant en als laatste de bovenkant.

Hoe tanden poetsen : elektrisch en handmatig

De meeste tandartsen en mondhygiënisten adviseren elektrisch tandenpoetsen boven handmatig poetsen. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat elektrische tandenborstels veel meer bewegingen per minuut kunnen maken en dat het gemakkelijker is en daardoor minder vaak wordt overgeslagen.

Hoe poets je je tanden nu zo goed mogelijk? Met een elektrische tandenborstel dien je langzaam langs alle tanden en kiezen te gaan waarbij de borstel steeds 10 tot 15 seconden op dezelfde plek wordt gehouden om vervolgens naar de volgende tand of kies te gaan. De opzetborstel maakt een roterende beweging waardoor je de tandenborstel zelf niet meer heen en weer hoeft te bewegen.

Bij gebruik van een hand tandenborstel adviseren tandartsen om steeds korte horizontale bewegingen over het gebit te maken.

De belangrijkste manier hoe tanden poetsen verbeterd kan worden is door veel aandacht te besteden aan de overgang van het tandvlees naar de tanden of kiezen. Op deze plek zet je de borstel onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. Je zet met de borstel een klein beetje druk op het tandvlees. De bewegingen van de borstel en de lichte druk zorgen ervoor dat de tandplak en eventuele voedselresten verwijderd worden.

Extra gebitsverzorging

Of je nu je tanden poetst met een gewone tandenborstel of een elektrische borstel, het is altijd raadzaam om het gebit na het poetsen ook goed te reinigen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Zo wordt ook de ruimte tussen de tanden en kiezen goed schoongemaakt. Meer over flossen lees je op onze pagina hoe tanden flossen.

Meer lezen?