Topmenu

tandenpoetsen

Goed tandenpoetsen voorkomt problemen

Tandenpoetsen is de basis van een goede mondhygiëne. Door goed en regelmatig te poetsen kunt u veel problemen voorkomen zoals gaatjes, ontstekingen (gingivitis en parodontitis), tandsteen, verkleuringen en in het ergste geval zelfs tanduitval of tandbreuken.

Veel mensen vinden tandenpoetsen een vervelend klusje en poetsen daardoor te kort of slaan af en toe een poetsbeurt over. Een derde van de Nederlanders poetst minder dan twee keer per dag (bron: nu.nl). Het is echter van belang om uw tanden regelmatig en grondig te poetsen (minimaal 2 minuten) . Door te poetsen reinigt u niet alleen de tanden maar brengt u ook een fluoride applicatie aan die de tanden verstevigt.

Tandenborstel

tandenpoetsen

Goed tandenpoetsen begint met de keuze voor de juiste tandenborstel. Tandartsen adviseren altijd om een zachte tandenborstel te gebruiken en tijdens het poetsen lichte druk uit te oefenen, maar waarom? Er zijn toch veel mensen die graag met een harde of medium borstel poetsen omdat dit een schoner gevoel geeft en het logisch lijkt dat de tanden schoner worden van hard ‘schrobben’.  Harde borstels kunnen echter het tandvlees beschadigen waardoor het poetsen pijnlijk wordt en u juist minder goed zult gaan poetsen.  Zachte borstelhaartjes zullen bij lichte druk een beetje naar buiten gaan staan waardoor ze goed onder en langs de randjes van het tandvlees gaan en de plak beter zullen verwijderen.

Elektrische tandenborstel

Het belangrijkste is dàt u goed en regelmatig poetst maar wanneer u een keuze maakt voor elektrisch poetsen of met de handtandenborstel dan bevelen tandartsen steevast een elektrisch tandenborstel aan. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u de juiste techniek toepast. Een elektrische tandenborstel maakt in dezelfde tijd veel meer bewegingen dan u met de hand kunt doen en doordat het gemakkelijker is zijn de meeste mensen geneigd om langer te poetsen en minder vaak een poetsbeurt over te slaan.

Poets overal

Het klinkt heel logisch maar toch wordt er nogal eens wat overgeslagen. Let vooral op dat u ook  goed poetst aan de achterkant van uw tanden en kiezen, op en langs het tandvlees,  achter de achterste kiezen en de bovenkant van uw tong. Het doel van tandenpoetsen is niet alleen om de tanden mooi en schoon te poetsen maar ook om zoveel mogelijk plak en bacteriën uit de mond te verwijderen en overal fluoride aan te brengen.

Meer lezen?