Topmenu

tips voor witte tanden

tips voor witte tanden citroen

citroen heeft een blekend effect

Tips voor witte tanden

Wilt u ook zo’n stralend witte lach als de mensen in de tandpasta reclames? U kunt uw tanden laten bleken bij de tandarts of mondhygiëniste maar voor wie zo’n ingrijpende behandeling niet zo ziet zitten of dit te duur vindt zijn er ook genoeg andere tips voor witte tanden.

N.B.: het resultaat is per persoon verschillend en hangt erg af van de oorzaak van de tandverkleuring.

Goede mondhygiëne

Een goede mondverzorging en –hygiëne is het halve werk. Door elke dag twee keer te poetsen en liefst ook iedere dag te flossen of met een tandenstoker tussen de tanden te gaan houdt u het gebit zo schoon en gezond mogelijk. Tanden worden hier sterker door en blijven ook langer wit.

Let op eten en drinken

Om uw tanden na het eten en drinken goed te laten herstellen is tijd nodig. Beperk daarom het aantal momenten dat u eet en drinkt tot hooguit 7, dus drie maaltijden en maximaal 4 tussendoortjes. Vooral suikerhoudende producten tasten het tandglazuur aan waardoor de kans op gaatjes vele malen hoger wordt.
Een glas drinken wordt ook als tussendoortje gezien. Alcohol, koffie en thee kunnen verkleuring van het gebit veroorzaken. Water en melk mag u wel de hele dag door drinken.

Roken verkleurt de tanden

De nicotine die in tabak zit zorgt voor gele aanslag op de tanden. Deze aanslag is niet weg te poetsen met tandpasta. De enige manier om nicotine aanslag van de tanden te krijgen – en een van de allerbeste tips voor witte tanden – is door te stoppen met roken en de hulp van een mondhygiënist of tandarts in te schakelen.

Voedsel voor witte tanden

Er zijn gelukkig ook een aantal soorten voedsel waarvan uw gebit juist witter kan worden.

tips voor witte tanden salie

salie heeft een zuiverend effect

  • Misschien wel het bekendste huis- tuin- en keukenmiddel om schonere en wittere tanden te krijgen is zout (zeezout, baksoda, zuiveringszout). Zout werkt zuiverend en het helpt het aantal bacteriën in de mond te verminderen en gaat daardoor plakvorming tegen.
  • Knapperige groenten schuren bij het kauwen langs het tandoppervlak waardoor tandplak wordt verwijderd.
  • Er zijn een aantal kruiden die een zuiverende werking hebben en de tanden iets witter maken. Voorbeelden hiervan zijn basilicum, salie, kurkuma en kruidnagel(olie).
  • Azijn, appel, aardbei, citroen en sinaasappelschil zijn een aantal voorbeelden van producten die zuren bevatten. Deze producten hebben een blekend effect en kunnen de tanden dus echt witter maken. Houdt u er rekening mee dat zuren het glazuur (tijdelijk) aantasten en dat enige voorzichtigheid en mate is geboden.

Ga regelmatig naar de tandarts

Om uw gebit schoon, gezond en wit te houden is een regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist van groot belang. Ga het liefst twee keer per jaar naar de tandarts en minimaal één keer per jaar naar de mondhygiënist. Zij zullen de staat van uw gebit controleren, problemen verhelpen en advies geven over de verzorging van uw gebit en tandvlees.

Meer tips vindt u onder andere hier.

Meer lezen?