Topmenu

hoe elektrisch tandenpoetsen

Hoe elektrisch tandenpoetsen

De meeste tandartsen raden aan om elektrisch te poetsen. Het geeft een beter resultaat dan poetsen met een handtandenborstel, mits je juiste poets techniek gebruikt natuurlijk. Daarom geven we hier een korte uitleg over hoe elektrisch tandenpoetsen eigenlijk moet.

Verschil handtandenborstel en elektrische tandenborstel

Bij een gewone tandenborstel is het de bedoeling dat je de borstel over de tanden heen en weer beweegt om zo de plak en voedsel resten van het gebit te verwijderen. Een roterende elektrische tandenborstel heeft een draai mechanisme in de opzetborstel waardoor je de borstel tijdens het poetsen op één plek stil kunt houden. De tandenborstel doet de rest van het werk voor je.

hoe elektrisch tandenpoetsen

Plaatsing op de tanden

Zet de opzetborstel onder een kleine hoek op de tand, net over de tandvleesrand. Hierdoor zorg je voor een juiste reiniging van het tandvlees en van de tand. De borstel van een elektrische tandenborstel maakt minstens 5.000 draai-bewegingen per minuut. Je kunt daarom beter niet te veel druk uitoefenen tijdens het poetsen. Druk je te hard, dan kan het tandvlees geïrriteerd raken. De elektrische tandenborstel rustig op het gebit zetten is voldoende.

Poetsbeweging elektrisch tandenpoetsen

Hoe elektrisch tandenpoetsen verschilt van ‘gewoon’ poetsen zit ‘m vooral in de poetsbeweging. Bij elektrisch tanden poetsen houd je de borstel een paar seconden stil op de tand of kies. Je verschuift deze vervolgens steeds een klein stukje om een volgend deel van het gebit te reinigen. Door de borstel hierbij om de tand heen te draaien zorg je er voor dat de borstelhaartjes ook tussen de tanden en kiezen kunnen komen.

Vaste poetsvolgorde

Het Ivoren Kruis adviseert om tijdens het tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel altijd een vaste volgorde aan te houden. Zo voorkom je dat je stukken van het gebit vergeet te poetsen. Tandartsen raden aan om het gebit in 4 kwadranten te verdelen en ieder kwadrant gedurende 30 seconden te poetsen. De meeste mensen starten linksonder en gaan vervolgens naar rechtsonder, linksboven en rechtsboven. Eerst poets je de voorkant van de tanden en kiezen, vervolgens de bovenkant (snijvlakken) en daarna de achterkant.

Meer lezen ?