Topmenu

welke elektrische tandenborstel

Welke elektrische tandenborstel kopen

Wanneer je een nieuwe elektrische tandenborstel wilt kopen is het vaak moeilijk om een keuze te maken. Er zijn zoveel verschillende modellen en de prijzen variëren wel van €17,50 tot €140,-. Er valt dus wel degelijk iets te kiezen! Hoe bepaal je nou welke elektrische tandenborstel het beste voor jou is?

welke elektrische tandenborstel

Welke soorten elektrische tandenborstels zijn er

Er zijn twee typen elektrische tandenborstels, namelijk de oplaadbare en die op batterijen. Oplaadbare tandenborstels kunnen worden opgeladen in een laadstation. Tandenborstels op batterijen hebben geen laadstation en gebruiken meestal AA batterijen. In Nederland gebruiken we vooral oplaadbare borstels en daarom beperken we ons hier tot dit type.

Er zijn twee typen oplaadbare tandenborstels, namelijk roterend-oscilerende en sonische. De meeste en bekendste roterende tandenborstels zijn van het merk Oral-B. De bekendste sonische tandenborstels zijn van het merk Philips Sonicare.

Op deze tandenborstels zit een opzetborstel die je meestal eens in de twee a drie maanden dient te verwisselen. De borsteltjes voor de roterende tandenborstels zijn meestal rond of ovaal van vorm. Ze draaien met hoge snelheid heen en weer terwijl ze licht op en neer trillen (oscilleren). Bij sonische tandenborstels trillen de haartjes van de borstel heel snel heen en weer. Daardoor is het gevoel van deze borstels meer te vergelijken met een hand tandenborstel.

Welke elektrische tandenborstel is de beste

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de roterende elektrische tandenborstels effectiever zijn in het verwijderen van plak. Dit komt door de draaiende beweging. Sonische tandenborstels reinigen vanwege de hoog frequente trillingen echter beter tussen de tanden (Wikipedia).

De keuze tussen beide typen elektrische tandenborstels is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Onze (lichte) voorkeur gaat uit naar roterende tandenborstels omdat ze beter resultaat geven in het verwijderen van tandplak. En daar gaat het uiteindelijk om. Voor reiniging tussen de tanden adviseren wij om altijd goed te flossen.

Roterende modellen

Met een marktaandeel van 95% zijn verreweg de meeste roterende elektrische tandenborstels van het merk Oral-B (Braun). Oral-B brangt een heleboel verschillende modellen op de markt die in principe allemaal hetzelfde doen. Ze verschillen slechts maar op twee punten van elkaar: de rotatie snelheid (7600 – 40000 bewegingen per minuut) en de extra functies.

Meer lezen ?