Topmenu

hoe ziet gezond tandvlees eruit

Gezond tandvlees

Tandvlees is het zachte weefsel dat rond onze tanden en om onze kaak heen zit. Maar hoe ziet gezond tandvlees eruit en hoe weet u of uw tandvlees in top conditie is?

hoe ziet gezond tandvlees eruit

Hoe ziet gezond tandvlees eruit

Gezond tandvlees is roze van kleur en heeft dezelfde kleur als ons wangslijmvlies aan de binnenkant van de wang. Als u goed naar uw tandvlees kijkt, ziet u soms ook blauwachtige adertjes door het tandvlees lopen, wat erop duidt dat uw tandvlees goed doorbloed en dus gezond is.

Goed op de tanden aangesloten

Gezond tandvlees ligt goed aangesloten op de tanden en mag niet teruggetrokken zijn. Teruggetrokken tandvlees kunt u herkennen aan een wat boller randje rondom de tand, waar het tandvlees wat dikker lijkt. Wanneer het tandvlees opgetrokken is kan er sprake zijn van gevoelig of ontstoken tandvlees of problemen aan de tanden zelf.

Gezond tandvlees bloedt niet

Als u gezond tandvlees heeft mag dit niet gaan bloeden wanneer u aan het tandenpoetsen of flossen bent. Gezond tandvlees kan wel tegen een stootje. Mocht uw tandvlees wel gaan bloeden dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van tandvleesontsteking; of u bent met uw tandenborstel of tandenstoker te ruw langs uw tandvlees gegaan. Bij normaal gebruik van de tandenborstel, tandenstoker of flosdraad zal uw tandvlees niet bloeden. Wel is het normaal dat u met uw flosdraad tussen uw tandvlees en uw tanden kunt komen.

Mondhygiëniste en tandarts

Zelfs als u compleet gezond tandvlees heeft is het raadzaam om één of twee keer per jaar een bezoek te brengen aan uw mondhygiëniste en minstens eenmaal per jaar een bezoek aan uw tandarts. Sommige problemen aan het tandvlees zijn in het beginstadium niet goed met het blote oog te zien, maar de mondhygiënist of uw tandarts kan tandvleesproblemen in een vroeg stadium signaleren waardoor u het bijtijds kunt behandelen.

Voor meer informatie over “hoe ziet gezond tandvlees eruit” raden wij de websites van Acta en MHB aan.