Topmenu

hoe tanden flossen

Flossen

De meeste kinderen leren al op jonge leeftijd van hun ouders hoe tanden poetsen hoort en waar je op moet letten. Hoe tanden flossen moet wordt helaas nog heel vaak niet door ouders aangeleerd. Meestal zijn kinderen iets ouder als ze beginnen met flossen en dan worden ze niet meer door de ouders geholpen. De kans is dus groot dat je het jezelf hebt geleerd. Dus hoe weet je dan dat je het goed doet?

hoe tanden flossen

Hoe tanden flossen

Het belangrijkste aan flossen is dàt je het doet. Maar als je het doet is het natuurlijk beter het zo goed mogelijk te doen. De ruimtes tussen de tanden en kiezen worden de “pockets” genoemd. Flossen doe je in alle pockets èn achter de achterste kiezen.

Ten eerste is het zaak om niet te zuinig te doen met het floss draad. Korte stukjes draad zijn moeilijker vast te houden en veroorzaken onnodig gepriegel met handen en vingers in de mond. Rol daarom zo’n 40 cm floss draad af en wikkel de einden om de middelvingers. Vervolgens pak je het draad tussen duimen en wijsvingers vast zodat er ongeveer 4 cm draad tussen blijft.

Gebruik duimen en wijsvingers om de floss draad in de ruimte tussen de tanden te geleiden. Maak nu zigzaggende heen en weer bewegingen zodat je de gehele ruimte van de pocket bereikt. Daarna trek je het floss draad om de zijkant van de tanden heen (eerste de eerste en dan de tweede tand) in een C-vorm. Beweeg het nu op een neer tot tegen het tandvlees aan (niet te hard!). Zo worden de zijkanten van de tanden goed schoon. Op deze manier ga je alle tussenruimten af.

Flossen is een zorgvuldig karweitje en het is dus belangrijk om er rustig de tijd voor te nemen. Hoe lang je flost verschilt per persoon en is afhankelijk van je vaardigheid maar 3 minuten is ongeveer hoe lang flossen gemiddeld duurt.

Meer lezen ?