Topmenu

hoe lang flossen

Tanden flossen

Hoe lang flossen is ideaal? De meeste mensen zijn wel bekend met de stelregel dat je twee minuten lang je tanden moet poetsen. De meeste mensen weet ook wel dat ze moeten flossen. Maar hoe lang moeten we eigenlijk flossen voor het beste resultaat? Zorgvuldig flossen is een essentieel onderdeel van de mond verzorging. Door er goed de tijd voor te nemen kun je veel bacteriën en etensresten tussen je tanden weg halen die tijdens het poetsen zijn blijven zitten.

hoe lang tanden flossen

Hoe lang flossen

Het flossen van het gebit wordt vaak als vervelend ervaren. Daardoor wordt het helaas te vaak afgeraffeld of zelfs overgeslagen. Om het gebit goed te kunnen flossen is het belangrijk dat je daar de tijd voor neemt. De meeste tandartsen en mondhygiënisten raden aan om het gebit te flossen voor een periode van 2 tot 3 minuten. Een volwassene heeft maximaal 32 tanden en kiezen. Dit betekent dus 4 tot 6 seconden per tand. Dat is toch helemaal niet zo veel eigenlijk?

De beste tijd om te flossen is ’s avonds na het tanden poetsen, vlak voordat je naar bed gaat. Een keer per dag flossen is voldoende. Wanneer je vaker flosst loop je kans om je gebit en / of tandvlees te beschadigen.

Langer of korter flossen

Net als bij het poetsen van de tanden is het belangrijk dat het flossen goed en zorgvuldig gebeurt. Wanneer je te snel flost zullen de ruimtes tussen de tanden en de kiezen (pockets) niet goed gereinigd worden. Daardoor kunnen bacteriën en voedselresten in de pockets achter blijven en gaatjes ontstaan. Indien je te lang flost loopt je het risico om het glazuur en tandvlees te beschadigen. Als je per ruimte ongeveer 5 seconden aan houdt kun je er zeker van zijn dat alle vuil en bacteriën verwijderd zijn.

Meer lezen ?